Хотите быть здоровыми — ведите здоровый образ жизни. Постарайтесь получить как можно больше положительных
эмоций и позаботьтесь о правильном питании.
| Правильне раціональне харчування відносять
до найбільш важливих засобів забезпечення здоров'я. Виникає питання: що ж таке
правильне харчування?
Правильне харчування - це сума усіх
процесів і функцій, які визначають ріст і розвиток, підтримку і відновлення
організму, його відтворення.
Їжа є одним з найважливіших чинників довкілля, що впливає на стан здоров'я,
працездатність, розумовий і фізичний розвиток, а також на тривалість життя
людини. Стабільний настрій, висока розумова і фізична працездатність,
повноцінний сон, гармонійна фігура і хороша шкіра - результат правильного
харчування!
|
Зв'язок харчування і здоров'я був
помічений ще в давнину. Люди бачили, що від неправильного харчування діти
погано ростуть і розвиваються, дорослі хворіють, швидко стомлюються, погано
працюють і гинуть. На користь правильного харчування красномовно свідчать деякі
історичні факти:
- В XVII столітті адмірал
англійського флоту в битвах з іспанською флотилією не втратив жодного
солдата, а від цинги, що спалахнула на кораблях, у нього загинуло 800 чоловік
з 1 000. Відсутність вітамінів в їжі виявилася небезпечніше ворогів.
- Після завезення цукру,
борошна і консервів на Алеутські острови в 1912 році, у дітей поширився
карієс зубів і вже у 1924 році майже усе молоде населення Алеут, яке
вживало завезену їжу, страждало від карієсу.
Спостереження показують залежність
виникнення виразок, пухлин, інших захворювань шлунково-кишечного тракту та
інших систем організму від якості їжі і недостатності в ній вітамінних
комплексів. Одночасно з цим можна навести приклади і зворотньої залежності,
коли з поліпшенням якості харчування значно знижувався рівень захворювання
населення.
Основні правила правильного харчування:
- Продукти мають
бути свіжими, їжа - свіжоприготовленою. При
зберіганні продуктів неминуче погіршується їх якість. Приготовану їжу не
можна зберігати довго, навіть в холодильнику. В ній починаються процеси
бродіння і гниття. Краще їсти їжу відразу після приготування.
- Харчування має бути
різноманітним і збалансованим. Чим більше різних продуктів включено в раціон,
тим більше біологічно активних речовин потрапляє в організм.
- У раціоні обов'язкові сирі
овочі і фрукти. У сирих плодах сконцентрована цілюща сила, в них зберігається
значно більше вітамінів і мікроелементів, чим у варених. Сирі овочі і
фрукти підвищують швидкість обмінних процесів. Для людей з надмірною
вагою, флегматичних, схильних до депресивних станів для підвищення
швидкості обмінних процесів просто необхідно включити в раціон сирі овочі
та фрукти. Людям же з підвищеною збудливістю краще їсти овочі і фрукти,
приготовлені на пару або в духовці.
- Сезонність харчування. Навесні і літом необхідно
збільшувати кількість рослинної їжі. А взимку доцільно додавати в раціон
харчування продукти, багаті білками і жирами.
- Обмеження в харчуванні. Збільшення ваги завжди
розвивається на тлі енергетичного дисбалансу, тому для зниження маси тіла
необхідно обмежувати енергетичну цінність раціону харчування. Крім того,
переїдання знижує працездатність, викликає втому.
- Певне поєднування продуктів. Обов'язкове правило - не
поєднувати несумісні продукти. При несприятливих харчових поєднаннях в
кишковику активізуються процеси бродіння і гниття їжі, які призводять до
накопичення шлаків і токсинів в організмі. В результаті тривалого прийому
непоєднуваних або поганопоєднуваних продуктів 90% людей у віці після
сорока років страждають від здуття живота, печії, гіркоті у роті, запорів
і так далі.
- Правильність прийому їжі. Передусім, потрібно
відмовитися від поспіху під час їжі, від неприємних розмов, перегляду
телевізора та читання.
Загалом, усі ці правила можна звести до
трьох основних складових: різноманітність, помірність і своєчасність. На жаль,
прискорення темпу життя сучасної людини на всіх стадіях життя зводить
„нанівець” усі ці правила. Порушення хоч би одного з цих правил може впливати
на стан здоров'я людини. Читайте також: http://www.rate1.com.ua/ua/stil-zhittja/kulinarija/1444/
|